Oliemaatschappij Shell heeft op ruime schaal Nigeriaanse ministeries geïnfiltreerd teneinde het reilen en zeilen van ’s lands overheid in de gaten te kunnen houden. Dat valt op te maken uit documenten die door WikiLeaks online zijn gezet, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Uit de documenten valt niet op te maken dat Shell de contacten binnen de ministeries ook gebruikt om het Nigeriaanse overheidsbeleid actief bij te sturen. Al vermoeden velen uiteraard van wel.

 

De onthullingen betreffen feedback van Robin Renee Sanders, de Amerikaanse ambassadrice in Nigeria, aan het thuisfront. Sanders zou zijn ingelicht door Ann Pickard, de toenmalige regional executive vice president van Shell in Afrika (inmiddels zit ze in Australië). Die verklaarde dat Shell mensen heeft (of had?) zitten ‘op elk relevant ministerie in Nigeria’ zonder dat die ministeries dat wisten.

 

Zo kwam Shell er onder meer achter dat er op hoog niveau met China en Rusland werd onderhandeld over oliewinningsrechten die uiteraard ten koste van Shells eigen belangen zouden gaan. Ook werd informatie ingewonnen over politici die rebellenbewegingen steunden, en die namen werden weer aan de VS doorgegeven.

 

Het is koren op de molen van activisten die vinden dat Shell weg moet uit Nigeria. De activiteiten van het concern in dat land zijn al langer zeer omstreden, omdat de lokale bevolking maar beperkt van de oliewinsten profiteert en er grote schade aan het milieu wordt aangericht.

 

Dat laatste schijnt volgens de laatste berichten vooral te komen doordat lokale oliedieven de infrastructuur slopen, achter Shells rug om. Maar niet iedereen is gevoelig voor dat argument.

 

bron: The Guardian, de Volkskrant

Onderwerpen