De Nobelprijs voor chemie gaat dit jaar naar Richard Heck (University of Delaware, Newark), Ei-Ichi Negishi (Purdue University, West Lafayette) en Akira Suzuki (Hokkaido University, Sapporo). Ze hebben alledrie een methode op hun naam gezet voor organische ‘cross coupling’ met een palladiumkatalysator.

Het Nobelprijscomité vat hun prestaties samen als ‘great art in a test tube’.

 

De Heck-reactie, de Negishi-reactie en de Suzuki-reactie zijn alledrie bedoeld om twee koolstofskeletten aan elkaar te zetten zonder al te veel ongewenste bijproducten te krijgen. Het idee is daarbij telkens om de koolstofatomen tegen elkaar te drukken op het palladiumoppervlak.

 

Volgens Negishi, die tijdens de aankondiging live uit zijn bed werd gebeld om vragen van de pers te beantwoorden, is het principe zó veelzijdig dat hij eigenlijk niet zou weten wat de belángrijkste industriële toepassing is.

 

“Ik ben geïnteresseerd in álle organische moleculen”, aldus Negishi. Mijn droom is om elk molecuul dat we in gedachten hebben te kunnen synthetiseren, op de best mogelijke manier.”

 

De veteraan, met 75 jaar overigens de jongste van de drie laureaten, hoopt het prijzengeld te kunnen besteden aaan verder onderzoek.

 

bron: Nobel Foundation

 

Onderwerpen