Capecchi, Smithies en Evans winnen prijs voor geneeskunde
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Mario Capecchi (Howard Hughes Medical Institute) en Oliver Smithies (University of North Carolina), en de Brit Sir Martin Evans (Cardiff University). Met z’n drieën hebben zij de ‘knockout-muis’ mogelijk gemaakt, waarin een of meer specifieke genen permanent zijn uitgeschakeld.
Zes jaar geleden verdiende het drietal al de Lasker-prijs voor fundamenteel medisch onderzoek. Dat Laskerprijswinnaars later ook tegen een Nobelprijs aanlopen, is eerder regel dan uitzondering.
Evans was ooit de eerste die embryonale stamcellen isoleerde uit muizenblastocysten. Hij liet zien dat je die verder kon kweken en genetisch kon modificeren, om er vervolgens weer een embryo uit te kweken.
Capecchi en Smithies bedachten vervolgens, onafhankelijk van elkaar een methode om in het muizengenoom een gen naar keuze uit te schakelen. Combinatie met Evans’ techniek leverde in 1989 de eerste knockout-muis op. Dergelijke muizen zijn tegenwoordig van onschatbare waarde voor genetisch onderzoek.
bron: nobelprize.org, Lasker Foundation
Nog geen opmerkingen