Uit de samenstelling van je urine kun je via NMR-spectroscopie je eetpatroon aflezen, en dus ook of je je voldoende aan dieetadviezen houdt. Britse onderzoekers hebben het met succes uitgetest, melden ze in The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ze wijzen er op dat mensen vaak meer ongezond voer en minder groente en fruit consumeren dan ze zelf denken. Wat ze tegen de dokter of de diëtist zeggen zit vermoedelijk nog verder af van de waarheid. Vandaar dat er een markt zou moeten zijn voor een objectieve test.

Voor de test werden 19 gezonde proefpersonen daarom viermaal drie dagen in een ziekenhuis opgenomen met de opdracht alleen te eten wat ze werd voorgezet, maar dan ook tot de laatste kruimel (ze mochten er wel water bij drinken). Hun lichaamsbeweging moesten ze beperken tot retourtjes naar het toilet. Bij elke opname kregen ze een ander dieet; er waren er vier, met oplopende vet- en afnemende eiwit- en koolhydraatgehaltes, maar de volgorde verschilde.

Het resultaat van hun toiletbezoek werd eenmaal daags geanalyseerd met 1H-NMR. Omdat de onderzoekers geen idee hadden welke metabolieten interessante informatie zouden opleveren, testten ze er zo veel mogelijk en zochten achteraf naar statistisch significante resultaten.

Die bleken er inderdaad te zijn. Je kunt bijvoorbeeld de groente- en fruitconsumptie aardig aflezen aan biomarkers zoals hippuraat, 4-hydroxyhippuraat en S-methyl-L-cysteïnesulfoxide.

Veel meer dan een proof of principle is het voorlopig niet. Om er een algemene test van te maken zijn vervolgproeven nodig met meer dieetingrediënten en vooral proefpersonen, waarbij je tevens moet kijken naar ziektes en consumptiepatronen (genoemd worden paracetamol en koffie) die de resultaten vertekenen. Maar in theorie kán het dus.

Of veel mensen er behoefte aan zullen hebben, is een tweede.

bron: BBC News

 

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken