Molecuul actief tegen nieuw enzymatisch doelwit

Een enzym inhibitor tegen de malaria veroorzakende parasiet Plasmodium falciparum is onlangs ontdekt door Jun O. Liu en collega’s. De wetenschappers, werkzaam aan de Johns Hopkins University School of Medicine, ontdekten het molecuul XC11 dat de werking van de methionine aminopeptidase, MetAp1, remt. Dit molecuul beperkte zo de proliferatie van de parasiet. Het onderzoek is in de PNAS gepubliceerd.

Het remmen van methionine aminopeptidases, werkzaam in de eiwit-biosynthese, kan de cel cyclus in zoogdieren stoppen. Dit heeft eerder onderzoek al uitgewezen. Liu’s groep ging in de protozoa P. falciparum zoeken naar genen, die op de menselijke MetAp1 lijken. Het gevonden PfMetApb1 is het meest aan de menselijke MetAp1 gerelateerde gen dat ze vonden. Zij screenden vervolgens een medicijnenbibliotheek van 175.000 stoffen tegen het door het gen geproduceerd eiwit, PfMetAp1b. Zo vonden ze het molecuul XC11.

XC11 remt selectief de werking van PfMetAp1b, zonder de werking van de andere drie MetAps in het P. falciparum genoom te beïnvloeden. De stof werkt ook tegen de parasieten die immuun zijn voor de klassieke malaria medicijn chloroquine.

Liu en collega’s zijn momenteel bezig met het verbeteren van de selectiviteit en in vivo mogelijkheden van XC11 analogen. Dit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe klasse van antimalaria medicijnen, volgens de wetenschappers.

bron: Chemical & engineering news, PNAS (vol. 103, nr 39.)

Onderwerpen