60 jaar oud middel tegen leukemie nu ingezet tegen darmkanker
Methotrexaat, een veelgebruikt middel tegen leukemie, blijkt selectief cellen te kunnen doden met een defect DNA-reparatiemechanisme. Mogelijk is het middel dus te gebruiken tegen een bijzondere vorm van darmkanker die door dat defect wordt veroorzaakt, zo melden Britse onderzoekers in EMBO Molecular Medicine.De ontdekking is bijzonder omdat methotrexaat (oftewel (2S)-2-[(4-[[(2,4-diamino-7,8-dihydropteridin-6-yl)methyl](methyl)amino]phenyl)formamido]pentaandizuur) te boek staat als de allereerste ‘moderne’ chemotherapie. In de jaren 40 van de vorige eeuw werd de stof, die de productie van foliumzuur afremt, al met succes toegediend aan kinderen met acute leukemie.
Methotrexaat blijkt nu dus ook van nut bij mensen met hereditair non-polyposis colorectaal carcinoom (HNPCC), een vorm van dikkedarmkanker die wordt veroorzaakt door genetische afwijkingen. Een van die afwijkingen zit in het gen MSH2, dat een rol speelt bij het wegwerken van foutief gekopieerd DNA. In cellen met een beschadigd MSH2-gen hopen de kopieerfouten zich op, wat het risico op kanker vergroot.
Tijdens het screenen van een stoffenbibliotheek op werking tegen MSH2-arme cellen kwam methotrexaat als beste kandidaat naar boven. Hoe het precies werkt weten de onderzoekers ook niet, maar ze vermoeden dat methotrexaat zelf ook oxidatieve DNA-schade veroorzaakt die voor ee zieke cel onherstelbaar is.
Het artikel behandelt alleen proeven in vitro. Maar volgens EMBO Molecular Medicine zijn inmiddels al klinische tests gestart.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen