Pantarhei Bioscience uit Zeist is nog steeds geïnteresseerd in overname van een groot deel van Organon. Directeur Herjan Coelingh Bennink hoopt het moederconcern Merck & Co, Inc. zo ver te krijgen dat het de onderhandelingen heropent, zo laat hij vandaag weten in het Financieele Dagblad.

Zoals bekend maakte Merck twee weken geleden bekend dat het de R&D van Organon liever opheft en het personeel op straat zet, dan dat het ingaat op de ingediende overnameplannen. Maar volgens Coelingh Bennink is naar het plan van Pantarhei niet eens serieus gekeken ‘om louter procedurele redenen’. Welke dat waren wordt er helaas niet bij vermeld; voor de hand ligt dat het voorstel gewoon te laat binnenkwam.

Het plan komt er op neer dat alle ‘women’s health’-activiteiten van Organon worden overgenomen. Organon wordt dan voortgezet als onderzoeks- en productiebedrijf, met Patarhei als holding er boven. Daarnaast zou een verkoopbedrijf worden opgezet dat voor de helft in handen van Merck blijft, zodat de Amerikanen meeprofiteren van de winst.

De producten op het gebied van women’s health die Pantarhei zelf in de pijplijn heeft zitten, en die nu nog ergens voorin de klinische testfase zitten, zouden door Organon moeten worden overgenomen zodat men daar ook nog iets te verkopen heeft na 2020, als de octrooien op de huidige producten zijn afgelopen.

De voor de overname benodigde miljarden zouden in eerste instantie moeten komen van enkele grote durfinvesteerders, die voorlopig liever anoniem willen blijven. Na 2015, wanneer de Pantarhei-producten marktrijp zijn en het geld weer binnen begint te komen, zou Organon dan als zelfstandig bedrijf naar de beurs moeten worden gebracht.

Onduidelijk is hoeveel kans er is dat Merck alsnog op het plan ingaat. Vrijdag dient een kort geding waarin personeel en commissarissen eisen dat de Amerikanen de onderhandelingen heropenen. Maar de kans dat de rechter ze gelijk geeft, wordt tamelijk klein geacht. Maandag onthulde het FD al dat de onderhandelingen met de belangrijkste overnamekandidaat (naar verluidt Aspen uit Zuid-Afrika) lang niet zo ver waren gevorderd als twee weken geleden werd beweerd. Het zou nog maanden hebben geduurd voor er zelfs maar een ‘letter of intent’ had kunnen liggen en dus was het niet zo vreemd dat Merck het te lang vond duren, zo heeft de krant begrepen van ‘een betrokkene’.

bron: FD

Onderwerpen