Een kleine diamant blijkt minuscule kristallen van een niet eerder ontdekt mineraal uit de onderste aardmantel te bevatten.
Niemand slaagde er vooralsnog in om een calciumsilicaat uit de aarde te halen, omdat het mineraal zijn structuur niet kan behouden nadat het uit zijn hogedrukomgeving is verwijderd. Calciumsiliciumperovskiet (CaSiO3) is het eerste calciumsilicaat onder hoge druk waarbij dit wel is gelukt. De ontdekkers vonden dit mineraal in een 4 mm brede diamant uit Botswana en noemden het davemaoiet, naar de hogedrukgeofysicus Ho-kwang (Dave) Mao. Een team onderzoekers van Amerikaanse universiteiten analyseerde de diamant met synchrotron röntgendiffractie en publiceerde hun bevindingen in Science. De International Mineralogical Association heeft bevestigd dat davemaoiet een nieuw mineraal is.
Volgens de onderzoekers is CaSiO3 een van de belangrijkste geochemische mineralen in de onderste aardmantel, omdat het elementen concentreert die in de bovenste mantel niet samengaan, waaronder zeldzame aardmetalen en radioactieve isotopen die een belangrijke bijdrage leveren aan de warmte van de aardmantel. De ontdekking ondersteunt het vermoeden dat de onderste mantel een heterogene samenstelling heeft en suggereert dat davemaoiet invloed heeft op warmteontwikkeling in de aardmantel.
Nog geen opmerkingen