Eiwitplaques lijken echt oorzaak van Alzheimer te zijn

Bekijk hersenweefsel van alzheimerpatiënten en je ziet ze meteen zitten: de karakteristieke plaques, met daaromheen aangetaste hersencellen. De rol van deze aan elkaar geklitte netwerken van het eiwit amyloid-bèta is echter nog punt van discussie. Want zijn deze plaques nu een gevolg van de ziekte, of juist de oorzaak?

De oorzaak, beweren nu Amerikaanse wetenschappers van Harvard Medical School in Nature. Het team onderzocht de rol van de plaques en microglia, immuuncellen die in actie komen bij hersenschade. Het was niet duidelijk of de microglia de plaques veroorzaakten, of juist andersom.

De onderzoekers sneden bij genetisch gemodificeerde muizen een klein stukje uit hun schedel, waardoor ze direct in het brein konden kijken. Bij deze levende muizen ontstonden plaques binnen 24 uur, veel sneller dan gedacht. Daarna kwamen pas microglia rond de plaques zitten. De twee weken erna trad vervolgens hersenschade op.

Volgens de onderzoekers is deze volgorde van gebeurtenissen het bewijs dat plaques dus een cruciale rol hebben in het ontstaan van hersenschade. Bovendien zouden de microglia zelfs de plaquegroei remmen, zegt onderzoeksleider Bradley Hyman “Toen eenmaal een plaque was gevormd, veranderde de grootte niet meer. Dit geeft aan dat een actief proces de groei van de plaque remt.”

Bron: Nature

Onderwerpen