Urine apart opvangen en zuiveren is milieutechnisch én economisch aantrekkelijk, denkt de Delftse onderzoeker Jac Wilsenach.
Volgens Wilsenach is het eigenlijk onlogisch om urine het riool in te laten lopen. Urine maakt minder dan één procent uit van het afvalwater, maar bevat 50 procent van alle fosfaat en 80 procent van alle stikstof die in dat water terechtkomt. Die stoffen moet de rioolwaterzuivering er vervolgens allemaal weer uithalen.
In Zweden lopen al proeven met gescheiden urine-inzameling. Wilsenach heeft met steun van STOWA onderzocht of dit ook in Nederland zou zijn toe te passen. Uit zijn berekeningen volgt dat gescheiden opvang en zuivering van de helft van alle urine een kwart scheelt in de energiekosten van het gehele zuiveringssysteem. Ook stinkt het riool minder, wordt het oppervlaktewater minder vervuild en rotten de rioleringsleidingen minder snel weg.
Voorwaarde voor urinescheiding is wel dat ook mannen voortaan zittend plassen, op een aangepast toilet met een extra afvoerleiding. De urine wordt lokaal opgevangen in tanks en periodiek per tankauto afgevoerd naar een speciale zuiveringsinstallatie. Lokaal zuiveren zou echter ook mogelijk moeten zijn.
Wilsenach hoopt op maandag 26 juni te promoveren.
bron: persbericht TU Delft.
Nog geen opmerkingen