Je kunt beter niet van de vloer eten. Ook niet als voedsel daar minder dan vijf seconden op heeft gelegen, stellen onderzoekers van Rutgers University (New Brunswick, VS) na een grondig onderzoek.

Hun publicatie in Applied and Environmental Microbiology haalt een omstreden maar nog altijd wijdverbreid volksgeloof onderuit. Soms duurt het inderdaad meer dan vijf seconden voordat een meetbare hoeveelheid bacteriën overspringt van de vloer naar het eten, maar soms is minder dan één seconde al genoeg. Dat lijkt vooral aan de aanwezige hoeveelheid vocht te liggen.

Donald Schaffner en promovenda Robyn Miranda probeerden vier soorten voedsel uit: watermeloen, brood, beboterd brood en fruitgums. Die legden ze op oppervlakken van roestvast staal, keramieken tegels, hout of tapijt. Die oppervlakken werden vooraf behandeld met de bacterie Enterobacter aerogenes, afkomstig uit twee verschillende voedingsmedia, en daarna zorgvuldig gedroogd. Tot slot hanteerden ze vier contacttijden: <1, 5, 30 en 300 seconden. Alle 128 mogelijke combinaties van parameters testten ze 20 keer uit waarna ze alle oppervlakken op kweek zetten om te zien waar hoeveel bacteriën zaten.

Zoals je kon verwachten werd de watermeloen het meest besmet en het snoep het minst. Het brood zat er tussenin, waarbij de boter weinig uitmaakte. Maar je zag ook een enorme spreiding tussen verschillende metingen onder identieke condities.

Het komt er op neer dat die vijf seconden vaak wel kloppen, maar dat soms minder dan één seconde al voldoende is. En omdat je als consument niet kunt weten met welk scenario je op een gegeven moment te maken hebt, kun je de vijfsecondenregel beter helemaal vergeten.

Overigens kwamen minstens twee tv-programma’s, waaronder Mythbusters, eerder al tot vergelijkbare conclusies. Voor zover de auteurs weten is er één keer eerder een wetenschappelijke publicatie over verschenen, waar uit kwam dat de vijfsecondenregel ‘soms’ klopt.

bron: Rutgers University