Neutrino’s hebben massa, zo blijkt uit experimenten in de VS. Het betekent wellicht het definitieve einde van het standaardmodel, waarop de hele huidige deeltjesfysica is gebaseerd.

De ontdekking betekent tevens dat er veel meer massa in het heelal moet zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

 

Neutrino’s behoren tot de minst begrepen deeltjes uit de fysica. Ze gaan vrijwel overal doorheen zonder interactie met enige materie. Volgens het standaardmodel hebben ze geen massa.

 

De ontdekking dat ze wél massa hebben is het eerste resultaat van het Minos-experiment. Minos staat voor Main Injector Neutrino Oscillation Search. Hierbij worden muon-neutrino’s gemaakt in een deeltjesversneller in het Fermilab bij Chicago. Ruim zevenhonderd kilometer verderop, in een verlaten mijn in Soudan, Minnesota, wordt de neutrinostraal weer opgevangen.

 

Uit de metingen blijkt nu dat sommige neutrino’s onderweg zoek raken. Dat betekent dat ze onderweg moeten zijn veranderd in een ander soort neutrino. En een dergelijke ‘oscillatie’ is volgens de wetten van de deeltjesfysica alleen mogelijk als neutrino’s massa hebben.

 

Het is nu afwachten of het standaardmodel aan de nieuwe gegevens kan worden aangepast, of dat het helemaal de prullenmand in kan.

 

bron: persbericht Minos, 30 maart 2006; BBC News, 31 maart

Onderwerpen