Interleukine-6 helpt bij het herinneren van een verhaal
Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat interleukine-6 tijdens slaap het geheugen kan versterken. Wanneer je – voordat je gaat slapen - de cytokine inneemt via een neusspray en vervolgens een verhaal leest, kun je volgens de onderzoekers de volgende ochtend meer herinneren van het verhaal dan wanneer je de neusspray achterwegen laat. Het onderzoek is terug te lezen in het vakblad The FASEB Journal.
17 mannen kregen gedurende twee nachten in het lab een neusspray met IL-6 of een placebo toegediend en moesten een tekst lezen. Na statistische analyse bleek dat de mannen die IL-6 kregen, zich significant meer van het verhaal konden herinneren dan de mannen die het placebo ontvingen.
De Duitsers kwamen via eerder onderzoek op het idee dat interleukine-6 iets te maken zou hebben met de verbetering van het geheugen. Uit deze onderzoeken bleek dat je beter dingen kan onthouden als je goed slaapt en dat interleukine-6 receptoren toenemen tijdens de tweede helft van de nachtrust.
Interleukine-6 wordt uitgescheiden door T-cellen en macrofagen van het afweersysteem, en wordt gekoppeld aan allerlei processen die helpen bij de immuunrespons. Neuronen bleken eerder niet te reageren op IL-6. Maar later vonden onderzoekers dat sIL-6R – een oplosbare vorm van de IL-6 receptor – wel een reactie in gang kan zetten. Dit sIL-6R/IL-6 complex is vervolgens betrokken bij de groei van zenuwuitlopers en de overlevingskans van de zenuwcel.
Nog geen opmerkingen