In Engeland wordt gewerkt aan een elektronische neus die hersenschuddingen ruikt. Daarmee voorkom je dat voetballers en rugbyspelers met hoofdletsel ten onrechte in het veld mogen blijven en zo het risico lopen op een blijvende hersenbeschadiging, stelt neurochirurg Tony Belli van de universiteit van Birmingham.
Nu moet de scheidsrechter dat nog min of meer op het gevoel beoordelen, omdat hij nu eenmaal geen MRI-scanner in de dugout heeft staan. De rugbywereld doet proeven met een psychologische concussietest maar spelersbonden claimen dat die wetenschappelijk gezien nog steeds zo lek is als een zeef. En zelf willen spelers vaak koste wat kost doorspelen, ook al zijn ze te dizzy om op hun benen te staan.
Tijdens het WK in Brazilië is dat tweemaal misgegaan, eerst met de Uruguayaan Alvaro Pereira en vervolgens, tijdens de finale, met de Duitser Christoph Kramer. Die laatste moest daarna aan de scheidsrechter vragen of hij echt in de finale stond, en verklaarde achteraf dat hij zich vrijwel niets meer herinnert van de hele wedstrijd.
Belli’s onderzoek verkeert nog in een pril stadium, en voor zover bekend is er nog niets over gepubliceerd. Tijdens het British Science Festival onthulde hij dat hij er mee bezig is.
Hij zei er niet bij welke analysemethode hij precies denkt te gebruiken, en welke stoffen in de adem hij denkt te meten. Bij elektronische neuzen is dat laatste vaak ook niet bekend. Je gebruikt bijvoorbeeld een array van geursensoren en laat op de meetsignalen een algoritme los dat na verloop van tijd ‘leert’ welk patroon kenmerkend is voor een hersenschudding - eerder is al aangetoond dat je zo diverse vormen van kanker kunt ‘ruiken’ aan de adem.
Het belangrijkste is dat e-neuzen simpel en goedkoop zijn, en dat Belli ze denkt te kunnen gebruiken binnen 5 tot 10 minuten na het ontstaan van de blessure. Dat zou betekenen dat je een speler misschien nog kunt laten doorspelen als hij toch geen hersenschudding blijkt te hebben.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen