Serotonine zorgt voor meedogenloze plagen

Het signaalstofje serotonine zorgt ervoor dat treksprinkhaan omschakelen van vriendelijke kluizenaars naar agressieve zwermers als voedsel schaars wordt. Een serotonineremmer zou dus kaalgevreten akkers kunnen voorkomen, schrijven Australische en Britse onderzoekers vandaag in Science.

Als in de woestijnen de droge tijd aanbreekt en er minder voedsel is, zoeken de sprinkhanen elkaars gezelschap op en leggen ze in groepen grote afstanden af. De treksprinkhaan verandert dan van kleur en kweekt een stevige stel spieren om de lange vluchten vol te houden.

De onderzoekers veranderden de goedaardige sprinkhanen in het lab door twee uur lang hun achterpoten te kietelen. In de 24 uur na deze transformatie produceerden de beestje drie keer zo veel serotonine als normaal.

Om te bewijzen dat serotonine ook echt de oorzaak was van het agressieve gedrag, blokkeerden de onderzoekers de serotoninereceptor bij de beestjes, of de productie van serotoninen. Beide populaties veranderden niet na de kietelbehandeling.
Toen de onderzoekers serotonineachtige stoffen injecteren bij de sprinkhaen, veranderden de sprinkhanen wel hun gedrag.

Bron: University of Cambridge

Onderwerpen