De Argentijn Ariel Sarotti heeft een neuraal netwerk gebouwd dat snel kan zien of een met NMR bepaalde molecuulstructuur wel klopt. Zo voorkom je dat je na tien moeizame synthesestappen ineens een totaal verkeerd product in handen blijkt te hebben, schrijft ChemistryWorld.
Die structuurbepaling komt er op neer dat je het NMR-spectrum van een verbinding opneemt en tegelijk berekent hoe dat spectrum er uit zou moeten zien, in dit geval via de gauge-including atomic orbital-methode (GIAO). Voor relatief eenvoudige moleculen werkt dat prima maar bij meer complexe verbindingen willen onderzoekers nog wel eens in de fout gaan, zeker als ze maar één mogelijke structuur in gedachten hebben en geen twee waarvan er hooguit eentje klopt.
In Organic and Biomolecular Chemistry presenteert Sarotti (Universidad Nacional de Rosario) nu dat neurale netwerk, dat werkt met patroonherkenning. Het legt de berekende en experimentele waarden naast elkaar en slaat alarm als het de boel niet helemaal vertrouwt. Het is getraind met 200 sterk uiteenlopende moleculen waarvan zowel correcte als foute NMR-interpretaties bekend waren.
Na afloop wist het netwerk van 26 nieuwe, in de natuur voorkomende moleculen aan te geven of de er aan toegewezen structuur wel of niet correct was.
Volgens Sarotti neemt het relatief weinig rekentijd in beslag zodat het aantrekkelijk wordt om halverwege een synthese nu en dan even te checken of je nog wel op de goede weg zit. Om het nog makkelijker te maken levert hij een kant-en-klaar Excel-spreadsheet mee, waar je mee moet kunnen werken zonder dat je enig verstand van neurale netwerken hebt.
De uitvinder benadrukt wel dat je van het netwerk geen keiharde conclusies moet verwachten, alleen de suggestie dat er wellicht iets mis is.
bron: ChemistryWorld
Nog geen opmerkingen