Een lab op een chip met ingebouwde femtosecondelaser kan drie rondwormpjes per minuut een zenuwbeschadiging bezorgen. Zo kun je snel een groot aantal chemische verbinding uittesten en kijken of ze het natuurlijke herstel van die beschadiging versnellen of juist vertragen, zo melden Mehmet Fatih Yanik en collega’s (Massachusetts Institute of Technology) op de website van PNAS.

Ze hebben zo al kunnen vaststellen dat staurosporine, een molecuul dat eiwitkinase C blokkeert, het herstel zeer sterk vertraagt. Prostratine, een aidsremmer die dit enzym juist activeert, bleek ook dat herstel sterk te bevorderen.

 

De femtosecondelaser geeft uiterst korte, scherp gefocuste pulsen af. Daarmee is hij in staat om zenuw-uitlopers (axonen) door te snijden in een levende nematode (C.elegans) zonder het omringende weefsel te beschadigen.

 

Yanik heeft dit chirurgische precisie-instrumentje nu ingebouwd in een microchip die binnen 20 seconden een nematode uit zijn incubatie-welletje haalt, hem immobiliseert, een axon doorsnijdt en het diertje weer in zijn welletje terugzet.

 

Vervolgens laat je een robot in elk welletje een andere verbinding doen, en kijk je wat er gebeurt. Na een paar dagen kun je aan het gedrag van de nematoden aflezen in hoeverre de zenuw zich heeft hersteld.

 

bron: MIT

Onderwerpen