Bedrijfsleven moet meer banen voor hoogopgeleiden scheppen, stelt Boston Consulting Group: “Er is genoeg arbeidspotentieel voor 140.000 extra voltijdsfuncties in 2020”.
Waarschuwingen voor een dreigend tekort aan hoger opgeleiden in Nederland zijn pure nonsens. Er is juist een overschot en dat blijft voorlopig nog wel zo. En dat geldt zelfs voor de meeste bèta-studierichtingen, zo stelt de Boston Consulting Group in een rapport dat woensdag verscheen.
Volgens het rapport is het onderwijs in Nederland helemaal zo slecht nog niet en moet niet alleen het aanbod, maar vooral ook de vraag naar hoogopgeleiden worden gestimuleerd.
De onderzoekers komen uit op een structureel overschot van 80.000, vier procent van de hoogopgeleide beroepsbevolking. Dat wordt bevestigd door de werkloosheidscijfers en het feit dat veel starters een baan beneden hun niveau accepteren.
In 2020 zal het overschot zijn opgelopen tot 140.000. De mensen die nu met pensioen gaan, stammen immers uit een tijd dat een veel lager percentage van de bevolking doorleerde.
Als dat overschot nog niet genoeg is, kunnen de gaten verder worden opgevuld door de arbeidsparticipatie van hoogopgeleden (nu 84,1 procent) te vergroten, de werkweek te verlengen naar 40 uur (nu gemiddeld slechts 33) en geen academici of hbo’ers meer op mbo-functuies te zetten. Alles bij elkaar kom je dan in 2020 op een noodreserve van bijna een miljoen fte’s uit.
Tekorten in bepaalde studierichtingen zijn volgens de onderzoekers ook veel minder ernstig dan de doemdenkers voorspellen. Voor verreweg de meeste banen blijkt algemene academische vorming voldoende. Slechts 13 procent van de academici en 11 procent van de hbo’ers moet aan specifieke opleidingseisen voldoen. Bij de bèta’s komt zelfs maar tien procent in een specialistische functie terecht. Alleen op een paar specfieke terreinen, zoals voedingstechnologie en ict, is er echt een serieus tekort.
Het rapport stelt dat de economische groei in Nederland hoger moet worden dan zij nu is, om al die hoogopgeleiden aan een baan te helpen. 2,5 procent per jaar lijkt het minimum. De suggestie wordt gedaan om kennisintensieve sectoren harder te stimuleren, te bevorderen dat hoogopgeleiden een eigen bedrijf starten, en de aansluiting tussen hoger onderwijs en mkb te verbeteren.
bron: BCG
Nog geen opmerkingen