Wereldprimeur voor Sas van Gent: 200 miljoen liter ethanol per jaar uit cellulose

Koninklijke Nedalco uit Bergen op Zoom kondigt vandaag de bouw aan van de eerste fabriek ter wereld, die op commerciële schaal bio-ethanol gaat maken uit cellulosehoudende grondstoffen. Hij komt in Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen) te staan, hij kost 150 miljoen euro en hij krijgt een capaciteit van 200 miljoen liter per jaar. Eind 2008 moet hij klaar zijn. De grondstof is waarschijnlijk productie-afval van het naburige graanbedrijf Cerestar.
Deze zogeheten ‘tweede generatie bio-ethanol’ geldt als de heilige graal van de biobrandstofwereld. De huidige bio-ethanol wordt gewonnen uit eetbare gewassen en concurreert dus rechtstreeks met de wereldvoedselproductie. Celluloseresten zijn niet eetbaar, en bovendien is er op de wereld veel meer van beschikbaar.

De nu in Sas van Gent toegepaste technologie is ontwikkeld door het Kluyver Centre van de TU Delft. Details worden streng geheim gehouden, maar het proces berust hoogstwaarschijnlijk op genetisch gemodificeerde bakkersgist die in staat is om houtsuiker (xylose) af te breken. Hoogleraar Jack Pronk deed daar eerder succesvolle proeven mee. De extra genen komen uit een schimmel die eerder door Nijmeegse wetenschappers werd geïsoleerd uit olifantenkeutels.

Op een foto van Pronks lab in de Volkskrant is intussen prominent een speelgoed-giraf in beeld, dus wellicht is die olifantenmest het uiteindelijk toch niet geworden.

Om de wereldprimeur te kunnen binnenhalen slaat Nedalco bewust de pilotplantfase over. “We moeten wel, we hebben geen tijd in deze race om technologie en markten”, aldus directeur Ger Bemer in de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij verwijst daarmee vooral naar de VS, waar op verschillende plaatsen hard wordt gewerkt aan concurrerende processen.

Nedalco hoopt op een fikse overheidssubsidie. Het kabinet heeft 60 miljoen euro gereserveerd voor innovaties op biobrandstofgebied.

bronnen: de Volkskrant, Provinciale Zeeuwse Courant

Onderwerpen