Bacteriële enzymen klaar voor industriële carrière
Voor het eerst is het gelukt om in een reageerbuisje anorganisch fluoride vast te leggen in een organisch molecuul onder milde, ‘biologische’ condities. Dat melden onderzoekers van de University of St. Andrews (Schotland) in het tijdschrift Chemistry & Biology.Onderzoeksleider prof. David O’Hagan denkt dat het nieuwe proces kan uitgroeien tot een milieuvriendelijk alternatief voor de uiterst agressieve en toxische chemicaliën, waar de huidige industriële fluorchemie mee werkt.
O’Hagans proces is ontleend aan de bacterie Streptomyces cattleya, een van de zeer weinige natuurlijke organismen die iets met fluorzouten in de bodem kunnen doen. S. cattleya maakt er 4-fluorothreonine van, een aminozuur dat werkt als antibioticum.
Via genetische modificatie hebben de Schotten de bacterie aangezet tot overproductie van fluorinase en vier andere enzymen die bij deze syntheseroute betrokken zijn. Vervolgens mengden ze die enzymen in een reageerbuisje, waarbij het inderdaad lukte om 4-fluorothreonine in handen te krijgen.
bron: University of St. Andrews
Nog geen opmerkingen