Koolstoffen beter oplosbaar in minder zure regen
Dankzij een stijgende pH van regenwater lossen er meer organische koolstoffen uit de grond op die beekjes en rivieren bruin kleuren. Dit resultaat melden onderzoekers van University College London in Nature.
Een kristalhelder bergbeekje associeert men met gezond en natuurlijk. Maar sinds het zure regen probleem serieus is aangepakt, worden rivieren in Noord Amerika en Noord Europa steeds bruiner. Na gissingen over oorzaken, met klimaatverandering als voornaamste, blijkt nu dat zure regen de oplosbaarheid van organisch afval in de grond tegenhield.
Zure regen werd veroorzaakt door de grote hoeveelheden zwavel en stikstof die de industrie uitstootte. Sinds de jaren zeventig en tachtig is dit aan banden gelegd met onder andere verplichte zwavelfilters. Koolstof uit de grond lost beter op bij een hogere pH en spoelt zo uit de grond de rivieren, beken en meren in.
De consequentie voor de zware metalen die aan koolstof binden in de grond is nog niet duidelijk. Evenals de reactie van drinkwaterbedrijven. De bruine kleur brengt voor hen extra kosten met zich mee om het water helder uit de kraan te laten komen.
Bron: BBC News
Nog geen opmerkingen