Eén van de weinige echte natuurkundige constanten, de verhouding tussen de massa van een proton en een elektron, is mogelijk toch niet constant. Dit stellen wetenschappers van het LaserCentrum Vrije Universiteit (LCVU) en de European Southern Observatory (ESO) in Chili.

De proton-elektron massaverhouding is een belangrijke fundamentele natuurconstante. De huidige waarde is 1836,1526726. Er bestaan geen verklaringen voor deze waarde, noch voor het feit dat ze zou variëren.

 

Variatie van een natuurconstante betekent in feite dat de wetmatigheden in de natuur aan verandering onderhevig zijn. De onderzoekers vonden een indicatie dat deze massaverhouding met 0,002% kleiner is geworden gedurende de afgelopen twaalf miljard jaar.

 

Ze vergeleken hiertoe de spectraallijnen van waterstofmoleculen van nu met die van quasars. Dit zijn astronomische objecten die twaalf miljard jaar geleden licht hebben uitgezonden. Aangezien ze zo ver van de aarde staan bereikt hun licht nu pas de aarde. Ze bewegen zich door de uitdijing van het heelal met hoge snelheid van de aarde af, waardoor de spectraallijnen zijn verschoven naar het zichtbare golflengtegebied. Het licht kan hierdoor doordringen door de aardse atmosfeer en nauwkeurig worden gemeten met spectrometers die gekoppeld zijn aan telescopen.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in Physical Review Letters.

 

Bron: Persbericht LaserCentrum Vrije Universiteit, 17 april 2006

Onderwerpen