Er bestaat ‘waarschijnlijk’ een verband tussen slaapziekte (narcolepsie) bij kinderen en Pandemrix, een vaccin tegen de Mexicaanse griep. In Finland verhoogde vaccinatie de kans op narcolepsie met een factor 9, zo heeft het Finse nationale instituut voor volksgezondheid en welzijn THL deze week bekendgemaakt.

Inmiddels is duidelijk dat ook in Nederland twee kinderen van 4 jaar kort na de vaccinatie narcolepsie hebben gekregen. Dat aantal is echter veel te klein om er statistisch harde conclusies uit te trekken. Zonder de berichten uit Finland zou iedereen waarschijnlijk hebben aangenomen dat het stom toeval was.

Voorlopig heeft niemand ook maar een flauw idee van de oorzaak. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de zaak in onderzoek maar kan voorlopig niet veel méér zeggen dan dat verder onderzoek nodig is.

GlaxoSmithKline, de producent van Pandemrix, weet het ook niet.

Narcolepsie is een zeldzame aandoening die patiënten op de meest onverwachte momenten spontaan in slaap laat vallen. De oorzaak is nog onbekend, al lijkt er wel een verband te zijn met bepaalde genetische variaties.

Het verband met het vaccin werd in augustus vorig jaar voor het eerst gelegd, maar het blijkt veel ‘harder’ te zijn dan men in eerste instantie dacht. Zowel in Zweden als in Finland zouden ongeveer 60 kinderen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar de verschijnselen zijn gaan vertonen, vlak nadat ze tegen de griep waren ingeënt.

Opvallend genoeg is tot nu toe geen enkel statistisch relevant verband met narcolepsie geconstateerd in 36 andere landen die indertijd met Pandemrix hebben gevaccineerd. De Telegraaf citeerde viroloog Ab Osterhaus, die het had nagevraagd bij een aantal kinderartsen en niets verontrustends te horen kreeg - dat er tóch twee gevallen waren geconstateerd kwam pas een dag later boven water, na goed zoeken.

En GSK weet van 162 narcolepsiegevallen in totaal, waarvan dus maar 30 procent buiten Zweden en Finland.

In IJsland werden juist meer narcolepsiegevallen dan normaal geconstateerd bij kinderen die niet gevaccineerd waren.

Een extra geruststelling (althans voor een deel van Nederland) zou kunnen zijn dat minister Klink indertijd twee merken griepvaccins heeft ingekocht. Slechts 9 van de 34 miljoen spuitjes bevatten Pandemrix. De overige 25 miljoen waren gevuld met Focetria, een concurrerend vaccin van Novartis waarmee tot nu toe niets aan de hand lijkt te zijn.

Voor de griepvaccinatiecampagne van dit jaar is helemaal geen Pandemrix meer gebruikt omdat men het toen al niet meer vertrouwde.

bron: Telegraaf, WHO, THL etc.

Onderwerpen