Zinkoxidedeeltjes zijn sterker toxisch voor menselijke cellen naarmate ze kleiner zijn. Het is dus niet zo verstandig om nanozinkoxidehoudendezonnebrandcrème door te slikken, zo concluderen onderzoekers van de University of Utah in het tijdschrift Chemical Research in Toxicology.

En mocht u denken dat je stapelgek moet zijn om die crème überhaupt op te eten: volgens de onderzoekers is het een veel voorkomende reden om bang zijn voor nanotechnologie, speciaal voor moeders van kleine kinderen die nou eenmaal álles in hun mond stoppen.

 

Ze hebben simpelweg twee commercieel verkrijgbare kwaliteiten zinkoxidedeeltjes besteld, een met een gemiddelde diameter van 8 tot 10 nanometer (althans volgens het etiket) en een die door een zeef met mazen van 44 micrometer kon. In de praktijk bleek de volume/oppervlakteverhouding overeen te komen met bolletjes van respectievelijk 44 en 330 nanometer. In het ‘grove’ poeder kwamen trouwens ook heel kleine nanodeeltjes voor.

 

Die poeders werden in vitro uitgetest op kweekjes van menselijke darmtumorcellen. Daarbij bleek de cytotoxiciteit van het nanozinkoxide tweemaal die van het microzinkoxide te zijn. Waarbij het concrete effect was dat de deeltjes de werking van mitochondriën verstoren en zo een celdoodproces (apoptose) inleiden.

 

Tevens viel vast te stellen dat de deeltjes echt fysiek contact moeten maken met de cellen om schadelijk te zijn. Dien je dezelfde hoeveelheid zink toe in opgeloste vorm, dan gebeurt er niets. Of de deeltjes ook dóór het celmembraan moeten dringen om schade aan te richten, viel niet te zeggen.

 

De onderzoekers durven nog niet te zeggen of het inslikken van nanozinkzonnebrandcrème nu echt schadelijk is. Ze vermoeden dat het wel meevalt omdat ZnO in de maag (pH=2) waarschijnlijk gewoon oplost. Maar ze raden wel aan om er toch maar eens een paar proefdieren aan te wagen.

 

bron: American Chemical Society

Onderwerpen