Kleine tumoren opgespoord door verhoogde resonantie
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden ‘nanowormpjes’ om tumoren op te sporen en effectiever te bestrijden, staat deze week op de cover van Advanced Materials. De wormpjes worden niet door het immuunsysteem aangevallen en zijn door hun hoge magnetische resonantie duidelijker zichtbaar op een MRI-scan dan de huidige middelen.
De wormpjes bestaan uit acht bolvormige ijzeroxide nanodeeltjes, in de lengte aan elkaar gekoppeld als de segmenten van een aardworm. Ze zijn 30 nanometer lang en bedekt met een beschermende coating van het biopolymeer dextrine en het tumorspecifieke peptide F3. Daarmee binden de wormpjes effectief aan zelfs zeer kleine tumoren. De detectie wordt vergemakkelijkt doordat het relatief grote resonerende nanostructuren betreft, in tegenstelling tot de atomaire tracers die vandaag de dag worden gebruikt.
“Door een combinatie van de vorm en de coating, ontsnappen de wormpjes aan detectie door het immuunsysteem” aldus Michael Sailor, hoofd van het researchteam dat de wormpjes ontwikkelde. “Ze kunnen wel uren in de bloedbaan van muizen aanwezig blijven. De kans dat ze zo op de juiste plaats terechtkomen – bij de tumor – wordt hierdoor veel groter. In de toekomst willen we de wormpjes ook gebruiken om medicijnen specifiek naar de tumoren te transporteren. Dat zal leiden tot snellere genezing en minder bijwerkingen.”
Bron: Advanced Materials
Nog geen opmerkingen