Meningsvorming over nanotechnologie wacht niet op de voorlichters
Meer dan tachtig procent van de Amerikanen weet niet of nauwelijks wat nanotechnologie inhoudt, maar meer dan negentig procent heeft een uitgesproken mening over de vraag of de baten van nanotechnologie opwegen tegen de risico’s. Dat blijkt uit een online-enquête in het kader van het Project on Emerging Nanotechnologies, waaraan 1.800 mensen hebben meegedaan.
De belangrijkste conclusie is dat het geven van objectieve, feitelijke informatie niet helpt wanneer je nanotechnologie algemeen geaccepteerd wilt krijgen.
“Mensen die er weinig of niets over weten, reageren meteen op een emotioneel geladen manier op het concept. Naarmate ze er meer over te weten komen, nemen ze een standpunt in dat in lijn is met hun politieke en culturele vooroordelen”, zo vat Dan Kahan (Yale Law School) de resultaten samen.
Het komt er op neer dat mensen met een maatschappijvisie die je in Nederland als ‘typisch VVD’ zou kwalificeren, vooral de voordelen van nanotech zien. Meer ‘linksige’ mensen zien vooral de risico’s.
De onderzoekers spreken de vrees uit dat met nanotech precies hetzelfde gaat gebeuren wat eerder al met kernenergie, het broeikaseffect en andere milieugerelateerde onderwerpen is gebeurd. Tenzij de overheid, de industrie en de wetenschap écht een goede manier (en de bijbehorende fondsen) vinden om het publiek objectief én effectief voor te lichten. Met spoed.
“Hoe mensen horen over nanotech, van wie, en met welke boodschap, zal bepalend zijn voor de publieke perceptie in de toekomst”, aldus Don Braman (George Washington University).
Volgens David Rejeski, directeur van het Project on Emerging Nanotechnologies, is de huidge voorlichtingsstrategie van de Amerikaanse overheid zwak, terwijl bij de industrie helemaal geen sprake van een strategie is. “The window of opportunity for reaching out to the public about nanotechnology - before polarization occurs - is closing fast.”
bron: Project on Emerging Nanotechnologies
Nog geen opmerkingen