‘Vader van alle bommen’ berust op stofexplosie
De Russische luchtmacht heeft met succes de grootste niet-nucleaire bom ter wereld uitgeprobeerd. Volgens de Russische tv is de explosieve kracht te danken aan de toepassing van nanotechnologie.
De ‘vader van alle bommen’ is een zogeheten thermobare bom. Hij ontploft in twee stappen. Eerst zorgt een kleine springlading dat de rest van de inhoud zich verspreidt in de vorm van een stofwolk. Een tweede ontsteker brengt vervolgens een reactie van het stof met de zuurstof uit de lucht op gang.
De resulterende stofexplosie zou al vrij spectaculair zijn wanneer het stof bestond uit stabiel organisch materiaal, meel of melkpoeder. In dit geval is het echter 7,8 ton fijn verdeeld explosief.
Door de explosie wordt druk opgebouwd. De drukgolf zorgt voor het overgrote deel van de veroorzaakte schade. Het effect is vergelijkbaar met dat van een kleine kernbom, zonder de straling maar mét de paddenstoelwolk.
Volgens de Russen is de nieuwe bom zo effectief als 44 ton TNT, en dreunt hij vier keer harder als de Moab (officieel: Massive Ordnance Air Burst, officieus: Mother Of All Bombs) die de Amerikanen in 2003 demonstreerden. In de Moab zat nog iets meer explosief materiaal, maar kennelijk was de nanotechnologie minder goed ontwikkeld.
Het betreft een verdere ontwikkeling van bommen die de Russen eerder gebruikten om de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny te bestoken. De Amerikanen hebben soortgelijke wapens wel eens gebruikt in oostelijk Afghanistan, in de hoop moslimterroristen uit hun grotten te blazen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen