Membraan houdt het droog in waterbad

Onderzoekers van MIT hebben een kaliummangaanoxide-nanomembraan ontwikkeld dat 20 keer zijn eigen gewicht in olie adsorbeert (zie video). Handig voor als je een olievlek in de oceaan wilt opruimen.

Het geheim van het materiaal zit ‘m in de spaghettiachtige netwerkstructuur. Hierdoor werkt de spons als een capillair dat makkelijk vocht opzuigt. Bovendien is het membraan superhydrofoob, dankzij een waterafstotende siliciumcoating. De spons neemt dus selectief olie op en laat het water met rust, schrijven de onderzoekers in Nature Nanotechnology. Zelfs als je de spons na twee maanden uit een waterbad haalt, is deze nog steeds droog.

Heeft de spons eenmaal de olie of andere vervuiling heeft opgeslurpt, dan kun je deze laten verdampen door simpelweg flink te verhitten. De olie vang je op in een destillatievat en het membraan blijft gewoon intact, omdat kaliummangaanoxide stabiel is bij hoge temperaturen

De onderzoekers denken dat het nanomembraan, dat op dezelfde manier in elkaar gezet wordt als papier, ook te gebruiken is in waterzuivering.

Bron: MIT/Nature Nanotechnology

Onderwerpen