Microcapsules, gevuld met een oplossing van nanodeeltjes, vormen een robuust systeem om kleine krasjes op apparaten te repareren. Een onderzoeksteam van Universiteit van Massachusetts Amherst en Universiteit van Pittsburgh leverde hiervoor het proof-of-principle in Nature Nanotechnology.

Flexibele microcapsules ‘zoeken’ en vinden kleine krasjes in het gebruikte siliciumoxide oppervlakte en vullen die met CdSe nanodeeltjes. Dit is mogelijk doordat het oppervlakte hydrofiel is, terwijl de krasjes en de nanodeeltjes hydrofoob zijn. Wanneer een microcapsule een krasje tegenkomt gaan de nanodeeltjes door het dunne membraan heen en blijven achter in de kras. Na de reparatieklus kan water de stabiele microcapsules van het oppervlakte spoelen, terwijl de nanodeeltjes achterblijven. Vervolgens is het mogelijk de capsules opnieuw te gebruiken.

De onderzoekers kwamen op het idee van het repair-and-go concept door te kijken naar het immuunsysteem. Hierin zoeken witte bloed cellen naar beschadigde en zieke cellen om ze te kunnen herstellen.

Bron: Nature Nanotechnology

Onderwerpen