Nanodeeltjes gevuld met stikstofmonoxide kunnen shockverschijnselen na ernstig bloedverlies onderdrukken. Een uitkomst op het slagveld en op andere plekken waar een bloedtransfusie eventjes niet mogelijk is, zo suggereren Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Resuscitation.

Stikstofmonoxide (NO) werkt in het lichaam als signaalstof. Het regelt onder meer de bloeddruk, en ontspant het spierweefsel rond de bloedvaten. Dat mechanisme is onder meer van belang bij het ontstaan van erectie: het effect van middelen als Viagra is in feite hetzelfde als dat van extra NO op een strategische plek. Hetzelfde onderzoeksteam heeft al eens voorgesteld om nanodeeltjes met NO te verwerken in een crème die zulke pilletjes kan vervangen, maar dan zonder de bijwerkingen.

 

Maar je moet dus ook de gebruikelijke reactie op bloedverlies kunnen onderdrukken door extra NO in het resterende bloed te brengen, zo is het idee.

 

Zomaar gas inspuiten in de bloedsomloop is uiteraard niet zo slim. Vandaar de speciaal ontworpen hybride hydrogel/glas-nanodeeltjes, die je kunt toedienen als suspensie in zout water. NO komt er geleidelijk uit vrij, zodat de concentratie in het bloed gedurende langere tijd op het gewenste hoge niveau kan worden gehouden.

 

Het voordeel is dat de infuuszak met nanodeeltjessuspensie ook buiten de koelkast langdurig goed blijft. Je kunt hem gewoon meenemen in de EHBO-tas en toedienen ‘in het veld’. Zo win je voldoende tijd om je slachtoffer in een hospitaal te krijgen waar ze alsnog een bloedtransfusie kunnen toedienen.

 

Joel Friedman en collega’s hebben het uitgeprobeerd bij hamsters die ze voor de helft hadden laten leegbloeden. Het lijkt inderdaad te werken.

 

Over proeven op mensen hebben ze het nog even niet.

 

bron: Albert Einstein College of Medicine

Onderwerpen