Therapie en diagnostiek in één pakketje
Voor het eerst is het gelukt om quantumdots, ijzeroxide-nanodeeltjes en het kankermedicijn doxorubicine samen in één nanomicel van polyethyleenglycolgemodificeerd fosfolipide te verpakken, om die pakketjes aan de buitenkant te voorzien van een eiwit dat zich aan tumorcellen hecht, en om het resultaat ook nog eens een aantal uren te laten circuleren in de bloedsomloop van levende muizen. Dat melden onderzoekers van de University of California (San Diego en Santa Barbara) en het MIT in Angewandte Chemie.
Het is lang niet de eerste poging om dergelijke nano-medicijnverpakkingen te maken, maar het is wel de meest veelbelovende poging tot nu toe. Naar eigen zeggen is onderzoeksleider Michael Sailor (UCSD) verbaasd dat het überhaupt lukt om zo veel verschillende ingrediënten in één micel te krijgen.
De nanomicellen zijn zo ontworpen dat het immuunsysteem ze niet direct aanvalt. Ze zijn bovendien stevig genoeg om niet door mechanische oorzaken lek te raken in de bloedbaan. Het idee is dat ze lang genoeg heel blijven om zich op te hopen in de te bestrijden tumoren. Als ze daar uiteindelijk toch worden afgebroken krijgt de tumor de volle lading doxorubicine over zich heen.
De quantumdots en het ijzeroxide maken het mogelijk om de 50 nm grote nanomicellen in het lichaam te volgen, respectievelijk met een fluorescentiescanner en een MRI-scanner. Volgens Sailor kun je eerst met een MRI-scan bepalen waar de deeltjes zich hebben opgehoopt en waar dus de tumoren zitten. De fluorescentiescan, die lokaler is maar een hogere resolutie heeft, kun je vervolgens tijdens de operatie gebruiken om zeker te weten dat je alles wegsnijdt.
Het volgende plan is om het doelzoekende eiwit te vervangen door selectievere moleculen die specifiek één type orgaan of tumor opzoeken.
bron: UCSD
Nog geen opmerkingen