Eerste in vivo-test laat geen schadelijke gevolgen zien
Koolstofnanobuisjes veroorzaken geen schade wanneer ze direct in de bloedbaan van proefdieren worden geïnjecteerd. Dat schrijven onderzoekers van Rice University en de University of Texas in een publicatie die deze week in de online-editie van PNAS verschijnt.
Over de schadelijkheid van nanobuisjes is een hoop gespeculeerd, maar volgens de onderzoekers is dit de eerste wetenschappelijke publicatie die experimentele resultaten bevat. Het doet de hoop herleven dat allerlei mooie plannen om nanobuisjes voor medische doeleinden te gebruiken, daadwerkelijk realiseerbaar zijn.
De onderzoekers gebruikten enkelwandige, chemisch niet gemodificeerde nanobuisjes. 24 uur na injectie vonden ze die voornamelijk terug in de lever, hetgeen je ook verwacht omdat dat orgaan het bloed zuivert. Er eindigden er ook een paar in de nieren, die eveneens een functie hebben als filter. In een tiental andere organen van de proefdieren waren ze niet te ontdekken.
Goed nieuws is ook dat de buisjes in de bloedbaan blijven fluoresceren onder invloed van nabij-infraroodlicht. Dat effect is vier jaar geleden ontdekt door dezelfde onderzoeksgroep van Rice University, maar tot nu toe was dat ook alleen in vitro uitgeprobeerd. Het betekent dat nanobuisjes in het lichaam gemakelijk zijn te volgen.
bron: Rice University
Nog geen opmerkingen