Een membraan van nanobuisjes op een siliconenchip kan gebruikt worden om goedkoper water te ontzouten, volgens onderzoekers van de Lawrence Livermore National Laboratory.

Door koolstofatomen op een speciale manier te rangschikken, ontstaat een buisje waardoor alleen gas- en watermoleculen zich kunnen verplaatsen. De diameter van de buisjes is zo klein dat er zes watermoleculen op een rijtje in passen.

 

De verplaatsing van de moleculen door de buisjes blijkt 100 tot 10.000 maal sneller plaats te vinden dan was voorspeld. De onderzoekers denken dat gasmoleculen door de buisjes stuiteren als een soort biljartballen. Watermoleculen ‘glijden’ meer langs de binnenkant van de buisjes. Dit wordt veroorzaakt door de interactie van de moleculen met het koolstofoppervlak of door de ordening van de koolstofmoleculen.

 

De siliconenchips zouden gebruikt kunnen worden voor ontzouting van water. Het huidige ontzoutingsproces geschiedt met omgekeerde osmose onder hoge druk en is vrij duur. Gebruik van de nanobuisjes zou de ontzoutingskosten met 75 procent kunnen verlagen.

De chips kunnen mogelijk ook gebruikt worden voor de scheiding van gassen.

 

Bron: Lawrence Livermore National Laboratory, 18 mei 2006

Onderwerpen