Koolstofnanobuisjes kunnen beschadigde neuronen helpen door de chloridehuishouding in orde te maken. Hoe het precies werkt is niet duidelijk maar het werkt in elk geval, schrijven odnerzoekers van Duke University (VS) in het tijdschrift Small.
Eerder onderzoek suggereerde dat koolstofnanobuisjes juist schadelijk zijn. Maar dat komt volgens Wolfgang Liedtke en Jie Liu vooral door de verontreinigingen die er normaal gesproken in zitten.
Proefjes in vitro met zelf ontwikkelde, extreem zuivere ‘few-walled carbon nanotubes’ (afgekort fwCNT, octrooi aangevraagd) lieten een heel ander beeld zien. Kweekjes van muizenzenuwcellen blijken juist harder te gaan groeien als ze er aan worden blootgesteld.
Volgens de onderzoekers komt dit doordat de fwCNT’s de expressie bevorderen van het gen dat codeert voor potassium chloride cotransporter 2 (KCC2), een transporteiwit dat de chlorideconcentratie in zenuwcellen laag houdt door chloride-ionen naar buiten te werken.
Bekend is dat een gebrek aan KCC2 één van de factoren is die meespelen bij schade aan neurale circuits. Als je dus een manier kunt vinden om de chlorideconcentratie weer op een normaal niveau te krijgen, dan zou je daarmee chronische pijn, epilepsie en een reeks andere neurale aandoeningen kunnen bestrijden.
Hoe je de fwCNT’s dan moet toedienen om dit voor elkaar te krijgen wordt uit de publicatie nopg niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hebben enig succes geboekt door de hersenschors van muizen er rechtstreeks mee te bewerken. Maar het is de vraag of je zoiets bij mensen uit kunt halen.
Aan de andere kant: elektroshocktherapie is technisch gezien ook niet zo fijngevoelig.
bron: Duke University Medical Center
Nog geen opmerkingen