Nieuwe portrettechniek met koolstofnanobuisjes
Aan de University of Michigan is een methode ontwikkeld om portretten en andere afbeeldingen samen te stellen uit 150 miljoen koolstofnanobuisjes. Onder het motto ‘Vote for Science’ mag Barack Obama fungeren als ‘poster boy’.
Volgens hoofddocent John Hart zijn dit soort demonstraties uiterst waardevol om wetenschap en technologie onder de aandacht van een breed publiek te brengen.
Hart produceerde de ‘nanobama’s’ door eerst een poster van de president-elect te bewerken tot een lijntekening van een halve millimeter diameter. Die printte hij als (negatief) masker uit op een glazen plaatje.
Via dat masker belicht hij een silicium-‘wafer’ die is bedekt met een laagje hars die uithardt onder invloed van UV-straling. Nadat hij het niet-uitgeharde deel van de hars heeft weggespoeld, bedekt hij het volledige oppervlak met katalytische nanodeeltjes die als ‘kiem’ voor het kweken van nanobuisjes kunnen dienen.
De volgende stap is om de overgebleven hars ook te verwijderen, zodat alleen nanokiemen achterblijven op de plekken die oorspronkelijk niet zijn belicht. Daarna kweek je er een woud van verticale koolstofnanobuisjes op, in een oven die is gevuld met een gasvormige koolstofverbinding.
Tot slot maak je er foto’s van met een elektronenmicroscoop, want met het blote oog is het portret niet te onderscheiden.
De C2W-redactie is heel benieuwd wie als eerste Nederlander op deze manier wordt vereeuwigd. We hebben nog wel een plekje in de vitrine.
bron: Sydney Morning Herald
Nog geen opmerkingen