Lava blijkt ideale broedplaats voor koolstofnanobuisjes

Vulkanisch gesteente bevat een ideale katalysator voor de vorming van koolstofnanobuisjes. Productie van commercieel aantrekkelijke hoeveelheden buisjes komt hierdoor binnen handbereik, zo melden onderzoekers van het Fritz-Haber-Institut in Berlijn deze week in Angewandte Chemie.

De onderzoekers keken naar vers gestolde lava uit de Etna op Sicilië, die geldt als de meest actieve vulkaan van Europa. Dat gesteente is niet alleen uiterst poreus, maar blijkt tevens grote hoeveelheden fijn verdeeld ijzeroxide te bevatten.

Vermaal je de lava tot poeder en verhit je het tot 700 graden Celsius in een waterstofatmosfeer, dan wordt het aanwezige ijzeroxide gereduceerd tot elementair ijzer. De rest van de lava blijft intact en dient als katalysatordrager. Leid je er een mengsel van etheen en waterstof overheen, dan katalyseert het ijzer de ontleding van het etheen. De gevormde elementaire koolstof slaat in de vorm van nanobuisjes en -vezels neer op de lava.

De voordelen zijn duidelijk: lava is er genoeg op de wereld, de voorbewerking kan haast niet simpeler en het proces werkt geheel oplosmiddelvrij.

De onderzoekers zijn intussen wel benieuwd of vulkanen soms natuurlijke producenten van koolstofnanobuisjes zijn.

bron: John Wiley

Onderwerpen