Klimmechanisme van klimop chemisch ontrafeld

Klimop scheidt via luchtworteltjes grote aantallen nanodeeltjes uit, en waarschijnlijk is dat de reden dat de plant tegen een muur op kan klimmen. Amerikaanse onderzoekers hebben het zelf zien gebeuren onder de AFM-microscoop, zo schrijven ze in Nano Letters.

De onderzoekers hopen er uit te kunnen afleiden hoe ze een klimopafstotende verf kunnen maken. Ook denken ze al heel voorzichtig aan genetisc gemodificeerde klimop als producent van industriële nanodeeltjes.

Charles Darwin had al waargenomen dat de luchtworteltjes, die zijn voorzien van een soort zuignapjes, een gelige substantie uitscheiden. Tot nu toe had niemand echter die substantie goed onderzocht.

Me de AFM-microscoop is nu vastgesteld dat het spul bestaat uit grote aantallen bolletjes van ongeveer 70 nm diameter. Via HPLC/MS is vastgesteld dat er minstens 19 verschillende organische verbindingen in zitten, met skeletten van 18 tot 38 koolstofatomen.

Er komen vrij veel zuurstof-, stikstof- en zwavelatomen in voor, wat doet vermoeden dat de lijmwerking voornamelijk wordt veroorzaakt door waterstofbruggen. Op zich zijn die niet zo sterk , maar het gaat om miljoenen bolletjes tegelijk die bovendien heel flexibel de ruimte tussen muur en zuignapjes opvullen.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen