Voor het eerst is de zuurgraad van het inwendige van een levende cel te monitoren.

“Bijna alle biologen die ik spreek, komen wel met een of twee dingen die ze hiermee zouden willen meten”, zegt Naomi Halas, hoogleraar aan Rice University. Als voorbeeld noemt ze het meten van de pH van tumoren. Hiermee zou je kunnen vaststellen of het gezwel kwaadaardig is, zonder een biopsie te hoeven doen.

De pH-meter is gebaseerd op ‘nanoshells’, die eerder door Halas zijn uitgevonden. Het zijn silicadeeltjes, bekleed met een goudlaagje.

Via ‘surface-enhanced Raman scattering’ (SERS) versterken deze deeltjes de lichtverstrooiing van para-mercaptobenzoëzuurmoleculen (pMBA), die gevoelig zijn voor de pH van hun omgeving. Met behulp van beeldherkenningstechnieken en statistische algoritmes lukt het de groep van Halas om de waargenomen spectra te herleiden tot een pH.

Het werkgebied van de sensor zit tussen pH 5,8 en pH 7,6. De meting is ongeveer tot op eentiende nauwkeurig. Het gebruikte licht zit in het nabije infraroodgebied, zodat het relatief gemakkelijk door levend weefsel heen kan dringen.

De pH-meter wordt deze week beschreven in een publicatie op de website van Nano Letters.

bron: persbericht Rice University

Onderwerpen