Elektronische circuits printen met een gewone inkjet

Vul een cartridge van een gewone inkjetprinter met een dispersie van chemisch gemodificeerde koolstofnanobuisjes in water, en je kunt elektrisch geleidende plaatjes afdrukken op allerlei verschillende oppervlakken. Zo simpel is het, schrijven onderzoekers van Rensselaer Polytechnic Institute en de universiteit van Oulu (Finland) in het tijdschrift Small.

Op deze manier zou je bijvoorbeeld flexibele elektronica op textiel kunnen drukken. Onderzoeker Robert Vajtal (Rensselaer) voorspelt dat mensen de batterij voor hun laptop in hun jas kunnen verwerken, of misschien wel hun complete mobiele telefoon.

Ook denkt hij aan ‘elektronisch papier’. En omdat de nanodrukpatronen gevoelig blijken te zijn voor chemische dampen, zou je er ook gassensoren van kunnen maken.

Een groot voordeel is dat de nano-inkt niet szoiets als UV-licht nodig heeft om uit te harden, hetgeen met geleidende inkt op basis van polymeren vaak wel het geval is.

Het enige bezwaar is voorlopig dat nanobuisjes peperduur zijn, maar Vajtal denkt dat de prijs wel zal dalen wanneer er meer vraag naar grote hoeveelheden komt.

bron: persbericht Rensselaer Polytechnic Institute

Onderwerpen