Nano-ijzerdeeltjes kunnen uitzaaiingen van een tumor in de lymfeklieren zichtbaar maken als ze nog maar 2 millimeter groot zijn. Het Radboudumc heeft de rechten op deze uitvinding in handen en gaat haar als eerste toepassen, meldt het in een persbericht.

Het idee is dat die ijzerdeeltjes, die van zichzelf onschadelijk zijn, zich gemakkelijk door het hele lichaam verspreiden. Alleen een tumor met een gebrekkige doorstroming komen ze niet zo gemakkelijk in.

Om die uitzaaiingen te vinden hoef je dus alleen maar een suspensie van die ijzerdeeltjes in te spuiten. 24 uur later, als ze de gelegenheid hebben gehad om zich te verspreiden, maak je een MRI-scan. “We zien de uitzaaiingen dan wit oplichten als een zaklamp in het duister, terwijl de gezonde klieren zwart zijn”, aldus medebedenker prof. Jelle Barentsz.

Met traditionele methodes worden zulke kleine knobbeltjes meestal gemist. Van de uitzaaiingen, die kleiner zijn dan 8 millimeter, glipt 70 procent door de traditionele CT- en MRI-scans. Bij 40 procent van de kijkoperaties ziet men ze ook niet. En hoe groter ze worden, hoe groter de kans dat de ontdekking te laat komt.

Het Radboudumc beheerst de techniek als enige ter wereld. Voorlopig wordt ze aangeboden aan vier patiënten per week. Barentsz is gespecialiseerd in prostaten en zal zich dus in eerste instantie richten op patiënten met terugkerende prostaatkanker of een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. Maar bij bijvoorbeeld borstkanker werkt het nano-ijzer ook, dus er wordt gewerkt aan capaciteitsuitbreiding.

bron: Radboudumc

Onderwerpen