Elektrisch veld sleurt nematoden door chiplab
Het uittesten van potentiële geneesmiddelen op C. elegans is flink te versnellen met behulp van een zwak elektrisch veld. Onder invloed daarvan zwemmen de wormpjes namelijk veel sneller door de microkanaaltjes van een lab-op-een-chip. Bovendien zwemmen ze altijd de goede kant op, zo melden onderzoekers van McMaster University (Canada) deze maand in het tijdschrift Lab on a Chip.
Video-opnames laten zien dat de truc inderdaad perfect werkt.
Volgens de onderzoekers hebben de wormpjes niet aantoonbaar last van het veld, waarvan de sterkte een paar volt per cm bedraagt. De zwembewegingen zien er in elk geval heel natuurlijk uit. Wel valt op dat de zwemsnelheid afhankelijk is van grootte en leeftijd van de diertjes.
Tot nu toe moest je in de praktijk wachten tot de wormpjes uit zichzelf de goede kant uitgingen, of je moest ze pneumatisch door de kanalen persen. Dat laatste is technisch veel lastiger te realiseren dan een elektrisch veld.
De onderzoekers hopen dat hun ‘elektrotaxe’-techniek de weg opent naar high-throughputtests waarmee je in korte tijd een groot aantal stoffen op de wormpjes kunt uitproberen.
bron: McMaster University
Nog geen opmerkingen