Palmolie-afval met molybdeenkorreltjes maakt tweetakt groen

Nano Chemical Systems uit Seaford, Delaware, heeft een proces ontwikkeld om hoogwaardige smeerolie te maken uit een bijproduct van de biodieselfabricage, en er bovendien nano-molybdeenkorreltjes in te suspenderen. Geclaimd wordt dat het ’s werelds eerste organische synthetische olie is.

Het bedrijf belooft prestatieverbeteringen die tot nu toe voorbehouden waren aan de racerij. Bovendien zou de opbrengst van de smeerolie dermate hoog moeten zijn dat de rest van de biodiesel voortaan voor dezelfde prijs kan worden verkocht als klassieke diesel op aardoliebasis.

Als grondstof dient biodiesel, die wordt gemaakt van palmolie. Dze bestaat uit een andere mix van methylesters dan de in de VS meer gebruikelijke biodiesel uit soja-olie. Om het troebelingspunt (‘cloud point’) te verlagen en zo de palmoliediesel bruikbaar te maken voor lagere temperaturen, moet een deel (soms wel 15 procent) van de methylesters er sowieso uit. Juist die fractie wil Nano Chemical Systems nu opnieuw gebruiken.

Het eerste commerciële product, genaamd NanOil, dient om benzine te bereiden voor tweetakt-motoren met mengsmering, dus voor grasmaaiers, brommers en overjarige Oostduitse automobielen van het type Trabant. Omdat de methylesters relatief stabiel zijn bij hoge temperaturen, zou de uitlaat er minder door moeten gaan walmen.

De molybdeentoevoeging is een truc die in de autoracerij al tientallen jaren wordt toegepast. Het additief staat daar bekend onder de naam Molykote. De harde korreltjes (bij Molykote is het molybdeendisulfide, wat er precies in NanOil zit is onduidelijk) werken als een soort kogellagerkogels. Ze verbeteren de smering bij hoge motortemperaturen, als het eigenlijke smeermiddel te dun wordt. Door nano- in plaats van microkorrels te gebruiken hoopt Nano Chemical Systems de benodigde hoeveelheid molybdeen dusdanig te verminderen dat het voor iedereen betaalbaar wordt.

Wedstrijdje doen? Wie de meeste gaten in dit ‘groene’ verhaal weet te schieten?

Onderwerpen