Klonen van apen kan dus toch

Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst met succes een aap gekloond. Ze verwijderden de kern uit een huidcel (fibroblast) van een volwassen resusaap en implanteerden die in een leeggehaalde eicel. Uit het resulterende embryo wisten ze vervolgens stamcellen te winnen, zo meldt de groep van Shoukhra Mitalipov (Oregon Health & Science University) op de website van Nature.

Tot nu toe was zoiets alleen met muizen gelukt. Sommige onderzoekers vroegen zich hardop af of het klonen van primaten überhaupt wel mogelijk was. Dat het nu toch is gelukt, is al vergeleken met het voor het eerst doorbreken van de geluidsbarrière.

Zelf schrijft Mitalipov zijn succes onder meer toe aan het gebruik van Oosight, een instrument waarmee je de eicel beter in beeld krijgt zodat je kunt zien wat je doet. Eerdere onderzoekers hadden daarvoor UV-licht en een speciale kleurstof nodig. Die combinatie blijkt de eicel echter te beschadigen.

Zelfs mét Oosight leverden 304 eicellen uit 14 apen slechts twee levensvatbare stamcellijnen op.

De groep van Mitalipov heeft ook nog 77 keer geprobeerd om een embryo terug te zetten in een surrogaatmoeder teneinde een complete kloon-aap te kweken. De embryo’s overleefden echter niet langer dan een paar weken.

Nature durfde hetoverigens pas te publiceren nadat een Australisch onderzoeksteam aan de hand van DNA-analyse had bevestigd dat het echte klonen waren. De vorige onderzoeker die beweerde dat hij primaten kon klonen was immers de Koreaan Hwang Woo-suk, die nadien werd ontmaskerd als een fraudeur.

Tekenend voor het sindsdien heersende wantrouwen is een commentaar op de NatureNews-website, van iemand die zich afvraagt hoeveel de Australiërs betaald hebben gekregen voor hun bevestiging: “Anyone who claims to have cloned is eventually proven to be a liar and not surprisingly.”

bron: naturenews, Reuters

Onderwerpen