In de VS zijn miniatuurversies van menselijke levers ontwikkeld die je kunt implanteren in een muis. Zo’n muis breekt geneesmiddelen daarna op menselijke wijze af en je kunt hem dus gebruiken om snel te testen of zo’n geneesmiddel toxisch is voor mensen, wordt geclaimd in PNAS.
De test zou in de eerste plaats nuttig moeten zijn voor geneesmiddeltypes waar een mens heel anders op reageert dan een muis.
MIT-biomedicus Sangeeta Bhatia en collega’s bouwen de ‘human ectopic artificial livers’ (afgekort HEALs) in het lab, door menselijke levercellen (hepatocyten) en endotheelcellen te kweken in een poreuze kunststof. Vervolgens implanteren ze het 20 mm grote geheel in een gezonde muis, die daarbij zijn eigen lever gewoon mag houden.
In de praktijk blijken die menselijke levercellen daarna enkele weken normaal te kunnen blijven functioneren. Hun metabolisme is daarbij hetzelfde als wanneer ze gewoon in een mens zouden zitten. Dus als je de muis een medicijn toedient dat in een menselijke lever het metabolisme verstoort, dan zie je het implantaat daar op reageren.
Volgens de onderzoekers kan het immuunsysteem van de muis nauwelijks actie ondernemen tegen het implantaat. Ze kiezen de poriegrootte van de kunststof namelijk dusdanig dat ‘kleine’ moleculen, zoals medicijnen en hun metabolieten, er gemakkelijk door kunnen maar immuuncellen niet. Je hoeft dus geen moeite te doen om dat immuunsysteem vooraf uit te schakelen.
Critici wijzen er intussen op dat een HEAL maar een half miljoen cellen bevat, terwijl de eigen lever van de muis er tientallen miljoenen heeft. Je loopt dus altijd de kans dat het ‘gewone’ muizenmetabolisme snel weet af te rekenen met de producten van de menselijke cellen, zodat sommige toxische effecten worden gemaskeerd.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen