Voorzie je interieur van een elektrostatisch geladen coating die insecticide vasthoudt en zelfs de meest resistente mug valt er dood van af. Dat claimen Wageningse onderzoekers deze week in PNAS.
Het idee is dat muggen zichzelf tijdens het vliegen ook statisch opladen. Landen ze op de coating, dan trekken ze er vanzelf een portie insecticide van af. Die portie is vele malen groter dan ze ooit zouden binnenkrijgen wanneer je het insecticide verspuit of op een andere manier aan de wand hecht, en dus ook groter dan het maximum waar hun resistentie op berekend is.
Zolang mensen er niet rechtstreeks aan zitten, hebben zij er geen last van.
De elektrostatische coating (de samenstelling wordt uit de publicatie niet duidelijk) is een commercieel product. Het Amerikaanse bedrijf PollenTEC coat er horrengaas mee om stuifmeel en ander fijnstof te onderscheppen voordat het de neus van hooikoortspatiënten bereikt. Gecalimd wordt dat de elektrostatische lading heel lang behouden blijft, zelfs na tientallen keren wassen.
Onderzoekers van de Wageningse startup In2Care hebben nu ontdekt dat veelgebruikte insecticiden van nature eveneens polair genoeg zijn om aan dat (positief geladen) elektrostatische gaas blijven plakken.
Ze probeerden het uit met deltamethrin, een pyrethroïde waar veel muggen inmiddels resistent tegen zijn. Zes resistente Anopheles-stammen uit verschillende delen van Afrika bleken er inderdaad niet tegenop te kunnen. Daarbij blijft het insecticide een maand of zeven actief. Alleen als in de buurt wordt gekookt of vuur gestookt, neemt dat af tot drie maanden.
Volgens de publicatie is de methode ongeschikt voor klamboes: die worden te veel bevingerd en verliezen daardoor mogelijk snel hun werking, en bovendien accepteert de Wereldgezondheidsorganisatie voor deze toepassing (nog) geen gecoat textiel. Maar je kunt er wel horren of muggenvallen van maken, en eventueel zou je in plaats van gaas zelfs de muren van je huis kunnen coaten.
bron: PNAS, de Volkskrant
Nog geen opmerkingen