Voor het eerst is van molybdeendisulfide een werkende computer-‘chip’ gemaakt. En alles wijst er op dat dit spul beter is dan silicium, melden onderzoekers van de Ecole Fédérale Polytechnique de Lausanne (Zwitserland) in het tijdschrift ACS Nano.

Eerder dit jaar presenteerden dezelfde onderzoekers al de eerste losse transistor van hetzelfde materiaal. Ze zeggen nu twee tot zes van die transistoren achter elkaar te hebben geschakeld, om te laten zien dat dat óók werkt.

 

MoS2 (molybdeniet) is een mineraal dat in de natuur vrij veel voorkomt. Het grootste voordeel zou moeten zijn dat je het bijna ‘tweedimensionaal’ kunt maken: een laag van drie atomen dik werkt nog. Dat betekent dat je je schakelelementen nog een paar keer verder kunt miniaturiseren dan met silicium mogelijk is.

 

De vergelijking met grafeen ligt voor de hand: dat is immers ook tweedimensionaal. Maar volgens de Zwitsers zijn de halfgeleidereigenschappen van MoS2 beter dan die van grafeen, en net zo goed als die van silicium. Bovendien zou het energieverbruik verrassend klein moeten zijn.

 

Een laatste voordeel is dat de mechanische eigenschappen in sommige opzichten overeenkomen met die van staal, zo blijkt uit een tweede publicatie in ACS Nano. Dat zou moeten betekenen dat MoS2-chips buigzaam genoeg zijn om ze zonder meer in ‘flexibele’ elektronica te kunnen verwerken.

 

En je kunt er nog water mee splitsen ook… gaat dit een chip opleveren die zijn eigen energie opwekt?

 

bron: EPLF

Onderwerpen