Anthraquinon neemt CO2 op sleeptouw

Amerikaans onderzoekers hebben laten zien dat een anthraquinonmolecuul zichzelf niet alleen in een rechte lijn verplaatst over een koperoppervlak, maar dat het daarbij ook twee CO2-moleculen kan meeslepen. Onderzoeksleider Ludwig Bartels (University of California, Riverside) vergelijkt het met een mannetje m/v dat met twee boodschappentassen zeult.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd op de website van Science. De animaties op Bartels’ eigen website zijn echter minstens zo verhelderend.

Anthraquinon (C14H8O2) bestaat uit drie gekoppelde benzeenringen met een zuurstofatoom aan elke flank. Twee jaar geleden liet Bartels al zien dat dit molecuul op een gepolijst koperoppervlak niet alle kanten uit diffundeert, maar netjes de oriëntatie van het kristalrooster volgt.

Nieuw is dat zich aan elk zuurstofatoom ook een koolstofdioxidemolecuul blijkt te kunnen hechten. Het anthraquinon diffundeert dan nog steeds dezelfde kant op, maar het gaat wel een stuk langzamer.

Uiteraard is het nog niet veel meer dan wetenschappelijke ‘Spielerei’. Maar Bartels vertrouwt er op dat de evolutie voortschrijdt en dat het molecuul steeds meer kunstjes zal aanleren. “We wilen er nu graag eentje maken die de hoek om kan, die zijn lading kan laten draaien of die fotonen uitzendt om te laten zien waar hij is.”

Hij vergelijkt het met een mobieltje: “Tien jaar geleden kon je daar ook alleen maar mee bellen.”

bron: UC Riverside

Onderwerpen