Dipyrimidinyldifenyl geleidt elektriciteit in één richting
Door een organisch molecuul op te hangen tussen twee nano-elektroden, hebben Amerikaanse onderzoekers de kleinste diode ooit gemaakt. Het vormt het begin van een generatie elektronica die kleiner is dan de ondergrens van componenten op siliciumbasis, zo suggereren Nongjian Tao en collega’s (Arizona State University) op de website van Nature Chemistry.
Het gebruikte molecuul is dipyrimidinyldifenyl, een keten van vier benzeenringen waarvan er twee heterocyclisch zijn, met elk twee stikstofkernen inplaats van koolstof. Aan de uiteinden zitten zwavelkernen die voor een covalente binding aan de metalen contactpunten zorgen.
In dit systeem is de elektronenwolk zó asymmetrisch dat een elektrische stroom slechts in één richting wordt doorgelaten. In het plaatje loopt hij van links naar rechts, wat dus wil zeggen dat de elektronen van rechts naar links gaan.
Volgens Tao is de grootste uitdaging trouwens om zo’n molecuul netjes tussen de elektroden te krijgen. Hij kan zelfs bepalen welk uiteinde aan welke kant komt te zitten.
bron: Arizona State University
Nog geen opmerkingen