Twentse onderzoekers maken asymmetrisch gecoate microdeeltjes

Binnen het MESA+-instituut van de Universiteit Twente is een methode ontwikkeld om ‘Janusdeeltjes’ op micrometerformaat te produceren. De bolletjes worden aan de ene kant met één functionele verbinding bedekt en aan de andere kant met een andere, zo melden Julius Vancso en Jurriaan Huskens op de website van Angewandte Chemie.

De naam verwijst naar de Romeinse god Janus, die ook al twee gezichten had.

Vancso, Huskens en collega’s gingen uit van silicadeeltjes met een diameter van 5 micrometer. Ze bedekten ze eerst met een laag polymethylmethacrylaat (PMMA). Vervolgens etsten ze daar met een O2-plasma de bovenste laag van af, zodat de bolletjes deels bloot kwamen te liggen. Dat kale deel bedekten ze met de eerste chemische functionaliteit. Vervolgens losten ze de resterende PMMA op in aceton, waarna ze de rest van de bolletjes met functionaliteit nummer twee konden bedekken.

Waa de scheidslijn tussen beide functionaliteiten komt te liggen, hangt geheel af van de tijd dat je het plasma laat inwerken. Die tijd ligt in de ordegrootte van enkele tientallen seconden en is dus behoorlijk nauwkeurig instelbaar.

Dat het werkt, is zichtbaar te maken door te coaten met verschillende fluorescente groepen. Maar omdat MESA+ in de eerste plaats een nanotechnologie-instituut is, hebbende onderzoekers ook al geëxperimenteerd met coatings van nanodeeltjes die onder de elektronenmicrosocoop fraai te zien waren.

bron: UT

Onderwerpen