Ontbrekend signaalmolecuul bezorgt muizen chronische darminfectie
Colitis, de ziekte van Crohn en andere vormen van chronische darminfectie worden mogelijk veroorzaakt door het ontbreken van het signaalmolecuul NEMO. Muizen, die dit eiwit niet aanmaken, krijgen in elk geval een darmkwaal die er sprekend op lijkt. Dat schrijven Duitse en Italiaanse onderzoekers in een online-publicatie in Nature.NEMO is nodig om een ander signaalmolecuul genaamd NF-kB te activeren. NF-kB is een soort ‘overlevingssignaal’ dat voorkomt dat cellen voortijdig afsterven.
Bij muizen, waaarvan het gen voor NEMO is geblokkeerd, sterven epitheelcellen af die de darmwand bekleden. Daardoor kunnen bacteriën uit de darmflora de achterliggende cellen bereiken, die betrokken zijn bij het immuunsysteem van de darmen. Die cellen reageren defensief en scheiden daarbij een cocktail van signalen af, die de symptomen van een ontsteking veroorzaken. Ze zorgen bovendien dat nog meer NF-kB-loze epitheelcellen denken dat het tijd is om af te sterven, zodat de gaten in de darmwandbekleding steeds groter worden.
Omdat de immuunsystemen van muizen en mensen sterk op elkaar lijken, vermoeden de onderzoekers dat het bij mensen net zo werkt.
bron: European Molecular Biology Laboratory
Nog geen opmerkingen